Herfstuitdagingen van een monumentenfotograaf

Ja hoor, het is nu echt duidelijk, het is herfst! De bomen beginnen lekker te kleuren. Weer een heel mooi seizoen waar we aan begonnen zijn. Tijdens het fotograferen heb ik ook al gemerkt dat het herfst is, niet zo zeer vanwege de kleuren van de bomen, maar aan de stand van de zon. Een nieuw seizoen, met nieuwe uitdagingen!

Afgelopen voorjaar schreef ik over de reflectie van het verse blad dat kozijnen en witte muren van huizen groen kleurde. Dat is nu wel over. Hooguit wat gras dat af en toe zijn ‘groene sporen’ nalaat op witte kozijnen en dakgoten. Maar dat is te overzien.

Minder hoog

Wat nu heel opvallend is dat de zon niet meer zo hoog komt. Hoogzomer heb ik nauwelijks last van schaduw van bomen die in de buurt van huizen staan. Nou ja, alleen natuurlijk die echt er pal voor staan, maar niet, die een aantal meters van de gevel af staan. Midden op de dag schijnt de zon daar vrolijk over heen en heb ik mooie schaduwwerking op de grond. Maar niet in de herfst..

Eind september deed ik mee aan de Erfgoedfair en wilde ik Kasteel Mattemburgh fotograferen. Een prachtige plek en een mooi huis dat ik goed op de foto wilde zetten. Ik keek naar de zon en dacht.. Nog even wachten, dan heb ik de zon mooi op de voorkant van het pand.. Helaas… Hoewel ik midden op de dag de foto maakte, wierp de boom veel schaduw op de gevel. Ook heel mooi, maar niet direct wat ik voor ogen had. Nu valt daar weinig aan te doen (behalve een aantal maanden wachten) dus heb ik de foto gewoon gemaakt.

Mattenburg bergen op Zoom | Monumenten fotograaf Leontine van Geffen-Lamers

Nog meer schaduw

Die zon werpt nu ook regelmatig een andere schaduw, die van mij! In de zomer heb ik nooit last van mijn eigen schaduw in de foto. Die heb ik inmiddels wel weer.. Tijdens het fotograferen moet ik rekening houden met zon die ik in de rug heb. Een andere uitsnede maken óf de foto maken met een afstandsbediening. Dan heb ik wel de schaduw van camera en statief, maar die is makkelijker weg te werken met photoshop. Ook kan ik de camera soms in de schaduw van een boom zetten, dan zie je hem ook niet. Wil ik in de schaduw van een boom kunnen staan, moet het wel een hele oude boom zijn…

Naarmate het jaar verder gaat, deste meer heb ik daar mee te maken. Midden in de winter is dat soms echt even zoeken, maar ja, ook wel weer een leuke uitdaging. En soms levert die schaduw ook wel weer juist hele leuke foto’s op…

Mattenburg bergen op Zoom | Monumenten fotograaf Leontine van Geffen-Lamers