Monumenten fotograaf Leontine van Geffen-Lamers

De 5 rollen van een fotograaf…

… of misschien nog wel meer

In een vorige werkleven was ik videoproducent, en in die hoedanigheid maakte ik mijn laatste film bij mijn toenmalig bedrijf over vrouwelijke ondernemers. Ik liet daarin vooral ook zien welke verschillende rollen de onderneemsters hebben in het leven: niet alleen ondernemer, maar ook moeder en partner en rollen die daar tussen liggen. Dit ging over vrouwen, maar eigenlijk geldt dit voor elk mens. Iedereen heeft verschillende rollen in zijn of haar leven. Als ik van mijzelf uit ga: ik ben onder andere moeder, partner, vrouw, ondernemer, fotograaf, marketeer, accountmanager, acquisiteur, administrateur en misschien vergeet ik er nog wel een aantal. In mijn rol als fotograaf heb ik nog variaties. De fotograaf die op een bouwplaats rond loopt of die een (monumentaal) pand fotografeert.

Dit zijn geen rollen als in de zin van een acteur die in de huid kruipt van een ander. Al deze rollen zitten in 1 mens, in mij, Léontine.

Spel

Persoonlijk vind ik het erg leuk om met deze rollen te spelen, als vrouw heb ik daarbij het geluk dat ik in die rollen andere kleding kan dragen. Kledingkeuze voor vrouwen is over het algemeen wat diverser dan bij mannen. Al was het maar omdat we zowel een broek als rok/ jurk kunnen dragen. Dat laatste zie ik nog niet zo veel mannen doen.

Voorbeelden

Ga ik naar (toekomstige) klanten , dan draag ik meestal blouse en jasje. Fotografeer ik op een bouwplaats dan heb ik werkkleding aan, letterlijk. Poloshirt of fleecetrui en een broek zoals de jongens op de bouw ook dragen (makkelijk met grote zakken), bouwschoenen (verplicht!) en helm (soms verplicht, ligt aan bouwsituatie). Ga ik een (monumentaal) pand fotograferen, dan heb ik ook een blouse aan. Alleen dan geen witte, roze, paarse of andere vrolijke kleur, maar een donker blauwe of bruine. Als ik in felle kleuren ga, zie ik mijzelf terug in reflecties van ramen en vers geschilderde deuren. Dat is in de nabewerking dan weer erg lastig. Ik schreef daar al eerder over.

Niet alleen buitenkant

Naast de uiterlijke kenmerken van de verschillende rollen, zitten bij die rollen ook verschillende karakter eigenschappen. Soms ben ik rustig, wat observerend, maar ik kan ook flink kletsen. Soms ben ik stoer en wil vooral alles zelf doen, een ander moment ben ik meer een ‘dame’ en laat ik de deur graag voor mij open houden. Beetje brutaal zijn is een rol die ik langzaam aan het leren ben, dat ben ik niet van nature, maar vind ik wel een leuke rol. In voor een grap ben ik ook wel in. Zelfs de ‘mannengrappen’ die op de steigers wel eens wil klinken. Soms doe ik daar gewoon nog een schepje bovenop. Vinden de heren dan ook wel weer leuk.

Ik denk dat veel mensen dit wel (her)kennen

Maar niet iedereen doet dit bewust. Ik vaak wel. Hoewel ik niet alles in de hand heb, want ook ik heb wel eens mijn dag niet. Als ik eigenlijk stil in een hoekje wil zitten, maar voor mijn werk meer de rol van vlotte zakenvrouw vrouw gevraagd wordt, is dat best lastig. Ik heb daar een leuke manier in gevonden. Kleding.

Kleding en gevoel

In mijn studententijd trok ik vooral de kleding aan zoals ik mij voelde. Later ontdekte ik dat ik mijn gevoel ook kan sturen met kleding. Als ik zakelijk en proactief wil zijn, doe ik kleding aan die mij zo laten voelen. Blouse en colbert zijn daarbij goede middelen.  Wil ik stoer en sterk zijn (letterlijk fysiek) dan doe ik een boek aan die vies mag worden en een ruimvallende trui. Hub, handen uit de mouwen en gaan! Gek genoeg helpt dat.

De kunst is, de juiste rol op het juiste moment in te zetten. Toegeven, daar ben ik een enkele keer best wel eens de mist in gegaan. Dat ik te veel op de praatstoel zat, terwijl op dat moment van mij veel meer een beschouwende rol verwacht werd in de functie die ik op dat moment had. Dat is wel eens pijnlijk, maar ook leerzaam. Dat hoort weer bij het spel dat leven heet.

Wel echt

Denk nu niet dat dit allemaal nep is, want dat is het niet. Dit ben ik allemaal. Ik merk wel eens dat mensen daar aan moeten wennen. Dat ze mij op het ene moment met jurk en hakken tegen kunnen komen en een ander moment met bouwschoenen en slobbertrui. Dat past dan niet in het beeld dat ze van mij hebben. Maar dat ben ik, ieder dag anders, en toch hetzelfde. Dat past ook binnen de verschillende rollen die ik als fotograaf heb. Je past je aan, aan de situatie waarin je je beweegt. Soms stoer en soms bescheiden. Gelukkig ben ik inmiddels zo ver dat als mensen die dit niet zo goed begrijpen, dit meer zegt over de ander dan over mij. Kijk eens naar jezelf, ben jij elke dag precies hetzelfde?

 

Monumenten fotograaf Leontine van Geffen-Lamers

Als Monumentenfotograaf

 

Monumenten fotograaf Leontine van Geffen-Lamers

Als accountmanager

Monumenten fotograaf Leontine van Geffen-Lamers

Als bouwfotograaf