Monumenten fotograaf Leontine van Geffen-Lamers

Mensen fotograferen

Heel veel foto’s

Wij mensen fotograferen volgens mij vooral elkaar. Miljarden foto’s worden er per dag gemaakt alleen al via de mobiel. Op deze foto’s staan vooral vooral familie en vrienden. Ook bij mijn collega’s. Als je googled op ‘portretfotograaf’ krijgt je beduidend meer hits dan als je googled op ‘monumentenfotograaf’. Als fotograaf fotografeer ik vooral ‘stenen’, maar onder mensen kom ik niet uit. Ik kom namelijk ook op bouwplaatsen en daar zijn mensen aan het werk.

De do and don’ts van hoofdruimte

Een hele belangrijke in het fotograferen van mensen is de hoofdruimte. De watte? De ruimte boven het hoofd van de persoon op de foto bedoel ik daarmee. Vaak zie ik foto’s van mensen die poseren en boven hun hoofd een weinig interessante lucht. Jammer denk ik dan. Minder hoofdruimte maakt een foto zo veel mooier!

Neem nu deze meneer, die is iets aan het doen. Dat er boven zijn hoofd nog een vensterbank is waar van alles opstaat is niet interessant. Beter was het geweest de camera meer te kantelen.

Monumenten fotograaf Leontine van Geffen-Lamers

Monumenten fotograaf Leontine van Geffen-Lamers

Deze schilder staat mooi in het beeld. Zijn kruin net iets onder de onderrand. En qua compositie mooi rechts in beeld.

Monumenten fotograaf Leontine van Geffen-Lamers

 

Uitzonderingen

Zoals altijd zijn er ook uitzonderingen. Had de bovenste timmerman een oninteressante vensterbank boven zich en de schilder hierboven een doodnormale muur.  Daar is niets spannends of interessants aan. Soms zijn er wél spannende dingen boven iemands hoofd. Zoals deze man, hij is bezig een huis schoon te maken met een hoge drukspuit (correct me if I’m wrong.. ) en boven zijn hoofd is veel nevel te zien. Had ik dat weggelaten, zou het compleet onduidelijk zijn wat hij aan het doen is. Nu snap je het.

Monumenten fotograaf Leontine van Geffen-Lamers

 

De hoofdruimte wordt dus bepaalt door wat hij of zij aan het doen is.

Pas op!

Let trouwens wel op of het hoofd vrij staat. Met name bomen of  kunnen soms boven uit iemand zijn of haar hoofd komen. Dat ziet er een beetje raar uit…