5 voorwaarden om een perfecte foto te maken

Recentelijk kreeg ik van een klant de vraag: wanneer is het perfecte moment om een foto van een pand te maken? Er zijn 5 voorwaarden om de perfecte foto van een pand te maken. Het is onder andere afhankelijk van het seizoen en belangrijk om te weten of het om een monumentaal of een nieuwbouw pand gaat. Hieronder de variaties:

1: Zon

Allereerst is voor mij de zon heel belangrijk, daar schreef ik al eens eerder over. Nu is het het mooiste als er geen strak blauw lucht is, maar af en toe een wolk. Iets wat typisch Holland is, dat zien we graag. Zie foto hierboven. 

2: Welk moment van de dag

Als de zon er is, op welk moment van de dag ga ik dan fotograferen? Dat is allereerst afhankelijk van hoe het pand ten opzichte van de zon staat. Meestal ga ik uit van de voorgevel, is die noord, oost, zuid of west? Afhankelijk daarvan pik ik het beste moment om te gaan. Ik heb daar een speciale app voor, reuze makkelijk. Dan kan ik behoorlijk nauwkeurig bepalen wat een goed moment is. 

3: Seizoen en zon

Het seizoen speelt ook een rol. Als de voorgevel bijvoorbeeld op het oosten staat, zou ik in principe in de ochtend moeten gaan, maar als het winter is, heb ik daar niets aan. De ervaring leert dat ik in de winter voor 10.00-11.00 uur eigenlijk niet kan fotograferen. Als er al zon is, is die vaak niet hoog genoeg. Zeker niet als het pand in een stedelijke of bij veel bosrijke omgeving staat. De zon moet dan boven de daken van andere panden of boomtoppen uitkomen. Als ik kan gaan fotograferen heb ik tijd tot een uur om 15.00 uur, dan zakt de zon weer, duidelijk dat ik dan hetzelfde probleem heb als in de ochtend, maar dan aan het einde van de dag. Een pand in de schaduw van een ander pand is natuurlijk niet mooi.

In de winter is het dan wel weer erg mooi om kerkinterieur te fotograferen. De zon komt dan laag naar binnen en geeft in veel kerken het mooiste licht. In de zomer (zeker rond het middaguur) staat de zon zo recht, dat er niet of nauwelijks zon in de kerk (of pand überhaupt) komt. Dat vind ik jammer. Doe mij die winterzon dan maar (voor een kerk!).

4: Seizoen en tuin

De seizoenen zijn niet alleen belangrijk  wanneer  en hoe hoog de zon staat, ook belangrijk voor het groen. Een pand met bomen en stuiken in blad en bloesem is wel zo mooi. In het voorjaar is alles lekker fris, dat is natuurlijk erg mooi, maar het geeft een enorm groene gloed op het pand en interieur. Dit zie je niet met het blote oog, maar wel op de foto. Ook hier schreef ik eerder over.

De zomer heeft vaak weer hele mooie bloemen (daar hou ik dan weer van 😉 ) en de herfstkleuren zijn natuurlijk ook prachtig. Dit is voor iedereen persoonlijk. In de winter fotografeer ik  het liefste alleen interieurs, dan maakt het minder uit of er nu wel of geen blad aan de bomen zit, sterker nog, als er veel bomen om het pand staan, doe mij de winter maar. Komt er lekker veel zon binnen en de takken geven mooie vormen op de vloer! 

5: Oplevering

Het liefste fotografeer ik het exterieur van een pand als het recentelijk is opgeleverd. Dan is het schilderwerk nog fris, geen opgespat zand op deuren van de regen of spinnenwebben die zich genesteld hebben onder de dakgoot. Vaak zie je die niet eens zo op een afstand. Als ik echter met mijn camera een detail opname maak, zie je die wel degelijk. Dan kan het pand nog zo strak ik de verf staan, het ziet er niet uit. Als een pand net opgeleverd is, is dat nog niet of nauwelijks aan de orde.

Gaat het om een nieuwbouwhuis dan moet de tuin eigenlijk eerst klaar zijn. Dat betekent wachten. Een aangelegde tuin maakt het huis af. Dat ziet er aantrekkelijker uit. Nadeel is dan juist wel weer dat als het huis al een tijdje klaar is dat het zand en die spinnen al aan de gang zijn gegaan. Schoonmaken dus! Voorheen deed ik dat vooral digitaal. Maar eigenlijk is dat geen doen. Ter plekke schoonmaken gaat sneller. Je ziet mij dus nog wel eens met een doekje of bezem in de weer voordat ik een foto ga maken.

Zit allemaal bij de prijs inbegrepen, tenminste, dat wat op de foto komt 😉 

Monumenten fotograaf Leontine van Geffen-Lamers

Zoals ik de foto maakte,. Het schilderwerk is prima, vuil ziet er niet uit. Kijk vooral naar kozijn en lijst er vlak onder.

Monumenten fotograaf Leontine van Geffen-Lamers

Digitaal zo goed mogelijk schoongemaakt. Doekje was sneller gegaan…