Burgemeester de Wijslaan 10, Brummen

Burgemeester de Wijslaan

De Burgemeester De Wijslaan in Brummen loopt over het voormalige grondgebied van Kasteel Groot Engelenburg. In oktober 1902 kocht timmerman Bovendorp een stuk grond van de toenmalige eigenaars van Groot Engelenburg. Hij bouwde er een villa met Jugendstil detaillering. Je kunt dit nog mooi zien aan het houtsnijwerk en de gekleurde raampjes in de serre aan de voorkant.

Het hoge huis

De villa werd in de volksmond Het Hoge Huis genoemd. Dat het zo hoog is komt omdat het op een verhoging is gebouwd, je moet een paar treden op voor je de voordeur bereikt. Er zijn drie woonlagen. De benedenverdieping heeft een plafond op 3,60 m. hoogte, de eerste verdieping op 3,50 m en dan is er nog een volwaardige tweede etage.
Al heel vroeg, waarschijnlijk rond 1915, is het originele stucwerk aan de buitenkant verwijderd. Op sommige plaatsen in de achtergevel is nog aan het metselwerk te zien dat dit wat ruwer is en wat dieper ligt dan de speklagen, de sierbanden van baksteen die de gevel ooit zijn specifieke aanzien gaven. Er is nog een oude ansichtkaart waarop het originele uiterlijk te zien is.

Burgemeesterswoning

Tussen 1902 en 1949 is het pand particulier bewoond. De gemeente Brummen was eigenaar van het pand van 1949 tot 1973. De eerste ons bekende bewoner is R.W. Keiser, burgemeester van Brummen van 1956-1968. Hij woonde er tot ongeveer 1968.
Uit die tijd stamt de anekdote dat de burgemeester die op nummer 10 woonde, en huisarts Korteweg die op nummer 12 woonde, dagelijks bij elkaar langs gingen om de laatste nieuwtjes uit het dorp te bespreken onder het genot van een sigaar en een borreltje. Zij waren de notabelen van het dorp zogezegd.

Vervolg

Eind jaren ’70 heeft de heer Maaskamp de villa gekocht. Hij is er gebleven tot aan zijn overlijden. Daarna is de villa in 1999 gekocht door de heer Kleinbloesem, die er met zijn echtgenote en vier opgroeiende dochters woonde. Zij hebben de villa grondig, maar volledig in stijl en met behoud van de originele details gerenoveerd. Zo is aan de achterkant een serre aangebouwd aan de keuken, die tot in detail een kopie is van de originele serre aan de voorzijde. Ook hebben zij sanitair, elektra, verwarming en vloeren aangepast aan de eisen van de moderne tijd.
Toen Kleinbloesem in 2008 naar het buitenland vertrok, kwam het huis te koop.

Er zijn nog diverse oude details te vinden: het gekleurde glas in de serre, de dubbele schuifdeuren met een prachtig bewerkte handgreep, de strakke plafonds, het houtsnijwerk midden boven de tochtdeur in de gang, de trapleuning met essenhouten pilaren, de oude bel bij de voordeur en de originele vestibule.

En hoe is het nu …

De huidige bewoners hebben de villa in 2008 gekocht. Ze hebben de renovatie verder afgerond en met name de tuin volledig onder handen genomen. Zo kwam er een theekoepel achter in de tuin en zijn er twee bijgebouwen aan weerskanten van de villa gebouwd. Dit is op zo’n manier gebeurd dat het Hoge Huis wat meer ingebed lijkt in de omgeving. Alle aanpassingen zijn uitgevoerd onder leiding van architect Hoogenberk van “Harmonische Architectuur”.
Over het wooncomfort zijn de huidige bewoners zeer te spreken. Het in originele staat terugbrengen van de buitengevel behoort tot de mogelijkheden voor de komende periode.

Dit verhaal is ook opgenomen in het boek: “Een kijkje achter de deur van.. monumenten in de gemeente Brummen”.

Koop het boek via deze site.

Dit prachtige huis staat te koop. Heeft u belangstelling, kijkt u dan op de site van Van der Chijs Maakelaardij.