De meeste mensen die een foto maken, doen dat staand. Ze kijken naar wat ze willen fotograferen, richten de camera en klik. Foto gemaakt, so far so good. Een nadeel van deze manier van fotograferen is dat je hiermee eigenlijk altijd dezelfde soort foto’s krijgt. De variatie zit ‘m in het licht, wel of geen detail misschien, maar verder niet. Ik vind dit jammer, het is nogal saai en weinig inspirerend om naar te kijken. Als je wilt dat je foto functioneel is, dan is er niets mis mee. Heb je de intentie om een goede foto van je onderwerp te maken, bijvoorbeeld om aan je klanten te laten zien hoe goed je in je vak bent, dan zou ik zeggen: probeer eens wat anders.
Eerst even kort wat theorie, er zijn namelijk drie soorten perspectief:
Nu lijkt het logisch dat, als je het over ooghoogte hebt, het gaat om de hoogte van jouw ogen. Dat is dus niet zo. Ooghoogte is de hoogte van jouw onderwerp. Fotografeer je een plint, dan moet je op je buik gaan liggen voor een ooghoogte foto. Wil je een fries fotograferen, dan moet je een ladder pakken.
Ooghoogte is dus de hoogte van je onderwerp. Vogelperspectief is als je er van boven op kijkt en kikvorsperspectief is als je er van onder tegen aan kijkt. Ongeacht wat jou lengte of hoogte is.
Omdat de meeste mensen staand fotograferen zijn de onderwerpen die ongeveer even groot zijn op ooghoogte gefotografeerd, maar de dingen die laag zijn, zoals die plint, juist altijd vanuit vogelperspectief. Die fries wordt altijd vanuit kikvorsperspectief gefotografeerd. Zonde! Kies voor je onderwerp eens een niet zo voor de handliggend perspectief. Ga eens op je buik liggen voor die plint als je die prachtig geschilderd of gerestaureerd hebt. En klim nog één keer op die ladder of steiger voor die fries. Het leuke is namelijk, dat de kijker die plint of die fries zelden op die manier ziet. Want wie gaat er nu op zijn buik liggen om een plint te bekijken?
Een ander interessant aspect van perspectief is dat je dingen een andere grootte kunt geven dan ze in werkelijkheid hebben. Wil je een klant de juiste verhoudingen laten zien, dan is ooghoogte, meestal de beste keuze. Is het niet erg als je onderwerp groter, kleiner, langer of korter lijkt dan het het werkelijk is, dan kun je gaan experimenteren met andere perspectieven. Een paar voorbeelden. Een deurklink vanuit kikvorsperspectief zal groter lijken dan hij in werkelijkheid is. Een gang, ook vanuit een laag standpunt, zal langer lijken dan hij in het echt is. Leuk om mee te experimenteren!