De kracht van herhalen

Je kent het vast, de kracht van herhalen. Of je nu timmerman, stucadoor, voeger of fotograaf bent, hoe vaker je het doet, hoe beter je wordt. Het leuke van herhalen is dat het niet alleen in je techniek belangrijk is, maar als foto kan het iets bijzonders opleveren.

Het leuke van architectuur fotograferen is (zowel nieuw als oud) dat ik er nog wel eens herhalingen tegenkom. Denk aan trapleuningen, balustrades en zo zijn er nog veel meer bewust of misschien onbewust (?) bedacht door de architect.

Ik hieronder staan wat voorbeelden van herhaling.

Zoals je ziet, veel variaties, sommige bedacht, anderen nuttig en sommigen geaccentueerd door het licht. Het leuke van de foto met dat ding op het dak, dat ding de herhaling doorbreekt. Zonder dat ding (geen idee wat het is) zou de foto ook een beetje saai zijn.

Bij de laatste twee foto’s kun je zien dat als je gaat spelen met de plek waar je je focus legt, je een hele andere foto kunt krijgen, ook al is het hetzelfde onderwerp. Overigens is dit een foto die zo hoort. Ik heb hem niet scheef gehouden, de muur is zo.

Spreekt je dit aan? Gewoon doen! Beetje experimenteren, komen vast verrassende dingen uit!