De zon of geen zon, dat is de vraag…

Een hele belangrijke vraag voor mij als monumentenfotograaf. In mijn blog van vorige week vertelde ik al waarom de zon zo essentieel is als ik bouwwerken fotografeer. Echter, recentelijk ontdekte ik dat ook zonder zon een gebouw er mooi uit kan zien.

Als dank voor mijn medewerking aan het boek over jaren 30 huizen kreeg ik een mooi boek over monumentfotografie, uitgegeven door Rijksdienst van Monumentenzorg (nu RCE).

Monumenten fotograaf Leontine van Geffen

Prachtig boek met veel oude foto’s over monument fotografie.

In dit boek staan mooie oude foto’s van prachtige panden in heel Nederland. Opvallend vond ik dat op veel foto’s de zon niet scheen én dat de bomen op veel foto’s kaal waren. Kortom, normaliter zou ik hier de deur niet voor uit willen…. En toen bedacht ik mij.. Heb je de zon nodig als je in kleur fotografeert? Is die niet of minder nodig als het pand in zwart wit gefotografeerd is? Een interessante gedachte.

Ik heb de proef op de som genomen en heb 2 panden opnieuw gefotografeerd die ik met volle zon fotografeerde voor het monumentenboek dat ik uitgaf in 2013.

Onderstaand mijn voorbeelden. Ik ben benieuwd wat jullie er van vinden.

Monumenten fotograaf Leontine van Geffen

Huis staat mooi in de zon, knalt er uit tegen die blauwe achtergrond.

 

Monumenten fotograaf Leontine van Geffen

Wat een troosteloze bende. Dat hier en daar pleisterwerk los gaat laten is nu ook goed zichtbaar.

 

Monumenten fotograaf Leontine van Geffen

Zo vind ik het ook een prachtig huis, heel anders dan met zon, maar kan ook prima. Pleisterwerk dat niet zo mooi meer is valt nu niet zo erg op.

Monumenten fotograaf Leontine van Geffen

Het huis staat prachtig in de zon. De boom echter houdt veel zicht op het huis weg..Monumenten fotograaf Leontine van Geffen

Het huis is goed zichtbaar, maar het pand komt niet mooi uit zonder zon.Monumenten fotograaf Leontine van Geffen

Als zwart wit foto vind ik het dan wel wat hebben, hoewel ik de zon nog steeds mis. Het is wel beter dan in kleur.Zien jullie nog een verschil behalve de zon en de wel of geen kleur in de laatste drie foto’s? Daar ga ik het de volgende keer over hebben. Over voor- en achtergrond van je onderwerp, waarom die ook belangrijk is en je foto kan maken of breken.