Geen zon

Beroerd licht en toch een mooie foto maken. Kan dat? Ja, dat kan!

De foto’s die ik maak, zeker van (monumentale) panden, daarop schijnt altijd de zon. Een pand komt nu eenmaal mooier tot zijn recht als de zon schijnt. Als je als architect of aannemer aan je (toekomstige) klanten wil laten zien wat je kunt, is het zinvol om het pand zo optimaal mogelijk op de foto te zetten. Kijk maar naar de reclames in tijdschriften. De producten en mensen zien er altijd op hun best uit. Zo gaat dat ook met (monumentale) panden.

Ik fotografeer in opdracht ook (ver)bouw processen. Dit kan nieuwbouw zijn, maar ook restauraties en renovaties. Op zulke momenten is de zon ondergeschikt. Vandaag gebeurt het, dus moet ik het vandaag fotograferen, weer of geen weer.

Kerk

Recentelijk was ik fotograferen in de Sint Josephkerk, ik kwam voor de mannen die de glas in lood ramen aan het vervangen waren. Een flinke klus, want er zijn 2 muren met veel glas in lood (de zijwanden van het altaar). Deze foto maakte ik buiten. Een sombere dag.

Sint Josephkerk Amsterdam | Monumenten fotograaf Leontine van Geffen-Lamers

Voor

Deze kerk is van zichzelf al vrij donker. De ramen zitten hoog en zijn in verhouding niet zo heel groot. Deze foto maakte ik op een redelijk zonnige dag. Maar om nu te zeggen dat er veel licht binnen komt.. Nee, dat niet..

Sint Josephkerk Amsterdam | Monumenten fotograaf Leontine van Geffen-Lamers

Tijdens

In de kerk waren ze bezig met muren schoonspuiten en een timmerman was bezig een deur te restaureren. In de kerk was het pikke donker, de ramen zijn dicht getimmerd. Binnen stond een enkele bouwlamp, voor de mensen die daar bezig waren. Voor de timmerman een functionele bouwlamp, voor mij was een lichtbron die prachtig licht bleek te geven op de man die daar bezig was. Ik heb dankbaar gebruik gemaakt van zijn lamp. Voor hem heel functioneel licht, voor mij normaliter beroerd licht, maar nu met prachtig licht voor een mysterieus resultaat.

Geweldig, ik had het niet kunnen bedenken en het was genieten om dit te fotograferen. Zo zie je maar, ook zonder zon kun je soms hele mooie foto’s maken..

Sint Josephkerk Amsterdam | Monumenten fotograaf Leontine van Geffen-Lamers

Sint Josephkerk Amsterdam | Monumenten fotograaf Leontine van Geffen-Lamers