Deel 1/2 Afgelopen week was de week van de bouw. In de jaarbeurs van Utrecht was er in dat kader een grote bouw- en renovatiebeurs gaande. Hoewel monumenten een mini onderdeel hiervan zijn, ben ik er wel naar toe gegaan. Ik vind het interessesant om te kijken wat daar allemaal te zien is. Daarbij waren een aantal klanten van mij aanwezig als standhouder. Altijd een goed moment om de contacten aan te halen. Nuttig en gezellig dus.
Het was een grote beurs, een stuk of acht hallen met allerlei bedrijven die ‘iets’ in de bouw doen. Rondlopend over de beurs en kijkend naar verschillende stands viel mij op hoe slecht de fotografie soms is van de foto’s die daar te zien zijn. Soms de technische kwaliteit (te donker bijvoorbeeld) maar ook qua inhoud. Huizen en gebouwen met scheve muren… ehhh, was die muur echt zo scheef of heb je hem scheef gefotografeerd? Het lijkt mij geen aanbeveling voor je vak….
Als professioneel fotograaf heb ik een speciale lens om gebouwen die recht staan, ook recht te fotograferen. Ik kan mij voorstellen dat als je graag de foto’s zelf maakt, die lens een te dure investering is. Er zijn twee trucjes om zonder dure lens aardig in de buurt te komen van een foto waar het pand er recht op staat.
Staat het pand vrij met weinig ruimte er om heen, gebruik dan de groothoek (wide) van de camera. Ga wel zo ver mogelijk van het pand afstaan, om geen last te hebben van de bolling van je lens. Anders is het pand niet alleen scheef, maar zijn kozijnen en muren ook nog eens bol.. dat wil je niet.
Belangrijk is dat je de camera recht houdt. Dus NIET de lens ophoog richten als je het dak mee wilt fotograferen. Dan krijg je juist scheve muren.
Breng de camera in zijn geheel omhoog of omlaag (en recht houden!). Een handig trucje om te gebruiken is: Laat een verticale lijn in je beeld (kozijn of hoek van het pand) een rechte hoek maken met het boven (of onder) kader van het beeldscherm van je camera. Niet letterlijk, maar in gedachten die lijn naar boven of beneden doortrekken, dan staat het huis recht.
Een andere manier is om, als het pand veel ruimte er om heen heeft, verder weg te gaan staan en dan in te inzoomen. Ook nu moet je de camera recht houden en een verticale lijn een rechte hoek laten maken met je kader. Maar door de afstand wordt het makkelijker om de camera recht te houden. De wiskundigen onder ons zullen de theorie hiervan uit kunnen leggen.
Probeer het maar eens. Mocht het niet lukken en je heb een belangrijke presentatie of beurs, bel dan mij. Maak ik ze voor je. Kun je in ieder geval een goed beeld geven van het pand waar je aan gewerkt hebt.. Ieder zijn vak, toch? 😉