Om een aansprekende foto te maken, heb je meer nodig dan mooi licht en scherpte, namelijk compositie. Er zijn mensen die hebben daar van nature gevoel voor. Die hoef je dat niet aan te leren. Die kunnen zelfs met slecht licht en weinig focus toch een mooie foto maken. Dat komt door de compositie. Dit blog is speciaal voor die mensen die deze gave niet van nature hebben en fotografen wel leuk vinden om te doen. Uiteindelijk is dat het belangrijkste, niet waar?
Met enige regelmaat geef ik workshops aan mensen uit de bouwwereld die graag willen leren om betere foto’s te maken. Wat mij opvalt is dat bijna iedereen het onderwerp in het midden zet. Ik snap het wel, je houdt de camera (of telefoon) voor je, richt hem, keurig in het midden en klaar. Misschien staat je onderwerp en wel goed op, maar is het dan een mooie, leuke, interessante en vooral aantrekkelijke foto om naar te kijken?
Als je door je camera kijkt, deel dan het beeld in 9 even grote vakken. In sommige camera’s zit zo’n raster. Die zie je wel als je de foto gaat maken, maar komt niet op de foto. Als je hem hebt, maak er gebruik van! Wil je een foto maken die prettig is om te kijken en die voor de kijker ‘klopt’ zorg er dan voor dat je onderwerp (zeker als het om een detail gaat) rechts in je beeld zet.. Binnen de rechtervlakken van je kader en dan zelf het liefste rechtsboven of rechtsonder. Dit is weer afhankelijk van je achtergrond
Zoals bij eerste twee foto’s van de papavers hieronder. Ze staan voor het grootste deel rechts in beeld. Niet helemaal tegen de rand geplakt, tussen onderwerp en rand moet een kleine ruimte zitten. Bij deze foto zette ik mijn onderwerp (de bloeiende papaver) rechts onderin, zodat de zaadbollen die op de achtergrond staan ook mooi in beeld zijn.
Wil je een foto die mooi is, maar de kijker ook eerder een wat vervreemd gevoel geeft. Zet dan dat onderwerp links in beeld. In dit geval ook weer onderin, net als de volgende twee foto’s hierboven.
Wil je een doorsnee, vrij saaie foto, zet je onderwerp dan in midden. Dit doen de meeste mensen.
De reden dat wij rechts in beeld prettig vinden komt door onze manier van kijken, hier schreef ik eerder over, in een blog over hoe wij kijken. Alles wat rechts in beeld staat op een foto op schilderij ervaren wij als prettig en harmonieus. Let er maar eens op. Dan zie je het vaker dan je denkt.
Heb je van nature niet zo’n gevoel voor compositie, dan is het (net als veel dingen die je wilt leren) veel doen. Veel fouten maken, kijken, leren en nog een keer. Kijk bewust en druk pas op het knopje als je zeker bent van je zaak. Zo leer je steeds betere foto’s maken. Veel plezier!