Top 3 meest foute opmerkingen die fotografen te horen krijgen.

Als ik als fotograaf op de openbare weg of in een openbare ruimte aan het werk ben, zijn er altijd mensen die interesse tonen in wat ik aan het doen ben. Dit vind ik meestal erg leuk. Soms is dit helemaal niet leuk. Er zijn namelijk mensen die denken dat ze origineel zijn en het leuk vinden om zogenaamd iets ‘grappigs’ te zeggen.  Ik maakte een top 3 van meeste gemaakte foute opmerkingen en verschillende situaties.

  1. Ik fotografeer vooral gebouwen van steen. Als ik aan het werk ben komen er wel eens mensen vragen  wat ik aan het doen ben. So far so good. Het is altijd leuk om daarover te vertellen, dus dat doe ik dan ook. Minder leuk wordt het als (een enkeling) daarna zegt: “fotografeer hem ook maar, hij is ook een momument”. Opvallend is dat deze opmerking vaak gemaakt wordt door 60+ mannen over een andere 60+  man. Niet meer doen heren, is niet grappig. Daarbij is uw collega/ vriend/ broer niet van steen!
  2. Een andere hele flauwe opmerking, als mensen (vooral jongere mannen) alleen maar voorbij lopen of fietsen en zeggen: “zit mijn haar goed?” of ‘ben ik in beeld?’ Erg grappig heren, not.
  3. Soms moet ik (in opdracht) mensen fotograferen of portretteren. Dan zijn er een hele serie opmerking die vooral vrouwen maken: “ik ben niet fotogeniek” of “ik zie er nooit goed uit op foto’s”. Een meer populaire: “ik plak niet op foto’s”. Die laatste wil een enkele man nog wel eens maken.  Dan denk ik; dan heb jij je nog nooit door een goede fotograaf laten fotograferen. Als alle fotografen zouden luisteren naar deze opmerking, dan waren er veel fotografen werkeloos. Kortom, niets zeggen en luister naar de instructies van de fotograaf. Dan komt het helemaal goed!

Er zijn er nog meer hoor, maar dit is voor mij wel de top 3.

Heb jij ook zulke ‘leuke’ grapjassen in je werk? Zet ze hier dan mij, ben heel benieuwd of andere beroepen dit ook hebben.