Visagie van een huis, de styling.

Ik blog nu ruim een jaar. Onderwerpen vinden om over te schrijven waarmee ik kennis en informatie kan delen is soms even zoeken. Dankzij collega Arnold Reyneveld kwam ik op een idee. Hij schreef een blog over visagie. Visagie heb ik zelden mee te maken, al helemaal niet als ik monumenten of bouwprocessen fotografeer. Als ik een huis fotografeer heb ik wel mee te maken met interieurstyling, of beter, het gebrek er aan 😉

Natural look

Ik ben een fotograaf die graag fotografeert zoals ze de dingen zijn. Dit wil niet zeggen dat ik geen ingrepen doe als ik aan het fotograferen ben. Veel portretfotografen nemen graag even een poederdoos bij de hand om een wat vettige huid te verdoezelen. Dit geeft namelijk vervelende glimmende plekken op de foto. Ik wil dat er op de voor- of achtergrond niets in de weg staat dat afleid. Daar schreef ik al eerder over.

Ik grijp dus weinig in als ik interieurs aan het fotograferen ben, tenminste, als ik in opdracht van een architect en/of aannemer fotografeer. Hij of zij heeft er weinig belang bij om het huis te stylen of eventueel opnieuw in te richten. Anders is het als  ik voor een makelaar of interieurarchitect/ stylist fotografeer. Dan komt er meer bij kijken dan een prullenbak aan de kant zetten of een stapeltje boeken ordenen.

Voorbeeld wat ik doe

Kleine ingreep van mijn kant, papiertjes op koelkast weghalen. Anders ziet het er rommelig uit.

Monumenten fotograaf Leontine van Geffen-Lamers

Hier heb ik ze weggehaald. Dat ziet er een stuk rustiger uit

Monumenten fotograaf Leontine van Geffen-Lamers

Het oog wil ook wat

Voor een stylist of interieurarchitect ligt de nadruk niet zo zeer op de stenen en hoe die op elkaar liggen, maar gaat het om de inrichting, sfeer, meubels of handige oplossingen voor onhandige plekken. Dat moet er dan aantrekkelijk uit zien. Dan gaat het nóg meer om de details. Niet zo zeer de details van het pand, maar de details van de inrichting. Wat staat waar en vooral ook hoe.

Makelaars

Voor makelaars moet een huis er qua inrichting goed en prettig uit zien, dat gaat verder dan alleen een opgeruimd huis. Tenminste, dat vind ik. Ik zie nog steeds foto’s op Funda van huizen waarvan de makelaar er anders over denkt, maar toe maar. Ieder zijn vak. Als het gaat om de verkoop van een huis adviseer ik altijd om eerst een stylist(e) in te schakelen. Hij of zij kan goed zien wat er anders en beter kan om het huis zo optimaal mogelijk te laten zien. Inderdaad opruimen, maar ook hier en daar schuiven met meubels, accessoires toevoegen of juist weghalen. Ik kan namelijk wel een mooie foto maken, maar als de inrichting te rommelig is of te weinig in balans is, dan ziet het er nog niet uit en krijg je tóch een slechte foto, qua inhoud.

Toen ik ooit mijn huis in de verkoop zette (in crisistijd!), heb ik eerst een styliste gevraagd. Zij is met mij door het huis gegaan en na afloop had ik drie A-4tjes vol geschreven met wat er allemaal moest gebeuren. Het kostte mij een paar weken om het huis in optimale staat te brengen, maar dat had ik er voor over. Het huis was binnen een maand verkocht en nog voor een goede prijs ook!

Voorbeeld van wat stylist(e) doet.

 

Monumenten fotograaf Leontine van Geffen-Lamers

Voor

Monumenten fotograaf Leontine van Geffen-Lamers

Na

Nóg meer details

Omdat ik veel voor architecten en aannemers fotografeer, doe ik dit niet heel vaak. Ik vind het wel leuk om samen met een stylist of interieurarchitect te fotograferen. Dan zie ik weer andere dingen, die belangrijk zijn. Het zorgt voor een insteek waaraan ik soms niet gedacht heb. Dat levert dan weer kennis op voor een volgende shoot. Dat is altijd winst voor de klant die daarna komt. Ieder keer leer ik weer en zie ik steeds meer, dat maakt dit vak ook zo leuk.

P.S. Wil je graag iets weten over een specifiek deel van mijn werk als monumentenfotograaf en heb ik er nog geen blog over geschreven. Ik hoor het graag.