Vrouw op de bouw

Om als vrouw de bouw op komen is altijd een verrassing, niet alleen over wat ik ga fotograferen, maar ook; hoe gaan de mannen aan het werk op mij reageren.

De laatste weken kom ik op veel verschillende bouwplaatsen. Ik fotografeer zowel mannen aan het werk, zoals schilders en timmermannen, als ook producten die in de bouw gebruikt worden. Deze producten breng ik in beeld om te laten zien, hoe ze in gebruik zijn. Tot nu toe kom ik alleen mannen tegen op die bouwplaatsen. Niet dat dit erg is, het valt mij op.

Verschillende reacties

Ook valt mij op hoe verschillend mannen regeren op mijn komst. Sommigen interesseert het geen fluit en gaan stoïcijns door met waar ze mee bezig zijn. Anderen zijn heel hoffelijk. Willen helpen met statief dragen of zeggen: ‘pas op!’ als ik een steiger op of af ga. Dan heb je ook nog een categorie mannen die vindt dat ze de leukste zijn thuis. Niet dat ze dat zijn, maar dat denken ze. Driftig bezig om mijn aandacht te trekken, je doet je best maar denk ik dan…  Ik kan er wel om lachen om dit, in mijn ogen, wat kinderachtig gedrag.

Bouwprocessen

Leuk zijn de projecten waar ik processen mag volgen. De mannen die er dagelijks lopen, herkennen mij. Ze groeten mij vriendelijk, vragen hoe het gaat of nodigen mij uit om mee koffie te drinken als mijn timing weer niet zo handig is omdat het net schafttijd is.. Leuk is het dat als ik vraag naar wat zij aan het doen zijn dat ik dan uitgebreid antwoord krijg. Mooi om te zien is dan de passie die ze voor hun vak hebben.

Vrouw in mannenberoepen

Soms krijg ik de vraag of ik het niet lastig vind tussen die mannen. Nee, niet dus. Op een of andere manier voel ik mij (onbewust) aangetrokken door beroepen waarin veel mannen werken. Zo begon ik in eind jaren 80 in de theatertechniek, daar zag ik toen weinig of geen vrouwelijke collega’s. Daarna ben ik camerawerk gaan doen voor regionale en landelijke omroepen. Ook daar toen nauwelijks een vrouw te bekennen achter de camera. Gelukkig zijn we 20-30 jaar verder en zie ik steeds vaker dat ook vrouwen in deze beroepen werkzaam zijn.

In de bouw is het nog niet zo ver, tenminste, niet op de bouwplaatsen waar ik geweest ben. Dat gaat vast wel komen. Ik ben vast niet de enige vrouw die techniek leuk vind. Als ik haar tegenkom hoop ik maar dat ze het niet erg vind om op de foto te komen. Ik wil haar zeker fotograferen.