Wat een telefoon, gelukkig, niet kan.

Recentelijk heb ik iets gedaan, wat voor mij best een stap was. Het klinkt misschien raar, maar ik kocht een nieuwe telefoon vóórdat ie stuk was!

Een nieuwe telefoon… veel mensen denken daar niet over na. Na twee jaar is het abonnement verlopen, u mag weer voor weinig een andere kiezen en daar gaat u voor. Dat snap ik.

Milieubewustzijn

Ik groeide op met een vader die al aan afvalscheiding deed ruim voordat het landelijk was ingevoerd. Glas natuurlijk in de glasbak, die waren er al wel in de jaren 80, maar ‘papier’, ‘groen’ en ‘rest’ gingen bij ons ook apart. We hadden een composthoop en met het papier (géén melkpakken!) werd de kachel aangestoken. Daarbij hoorde ook dat je pas wat nieuws kocht als het stuk was en niet eerder. Mijn vader maakte bewust de Tweede Wereldoorlog mee…

Maar goed, ik merkte dat mijn tweedehands gekochte telefoon qua foto’s, technisch gezien, niet meer meekon met foto’s van nieuwere telefoons. Ik zag het verschil luid en duidelijk op verschillende sociale media kanalen. Dat wrong bij mij. Ik ben fotograaf, dan wil ik ook dat mijn foto’s er technisch goed uit zien. Ook als ze met een telefoon gemaakt zijn. Wat nu?

Ik heb mijn twijfel neergelegd bij collega-ondernemers en iedereen liet mij weten dat ik als fotograaf toch ècht een heel goed argument had om technisch goede foto’s te laten zien en dus een andere telefoon nodig had. Ook deed hij verder alles goed wat hij moest doen.

Ik heb mijn vader -in gedachten, hij is in 2003 helaas gestorven- bedankt voor zijn wijze lessen en ben naar een telefoonwinkel gegaan. Daar kocht ik voor het eerst sinds ik mobiele telefoons gebruik een nieuwe telefoon. Echt nieuw dus hè, geen refurbished, wat ik tot nu toe deed ;-).

Ik ben om!

En wat ben ik blij met mijn nieuwe telefoon! Deze maakt inderdaad veel mooiere foto’s dan mijn vorige. Zeker als de lichtomstandigheden niet optimaal zijn!

Toch ben ik blij dat deze telefoon er nog zeker één ding niet kan, wat mijn spiegelreflexcamera mèt filter voor de lens wèl kan. Spiegelende vloeren en deuren minder spiegelend maken. Dat moet toch echt analoog. Ook digitaal is die spiegeling er uit halen niet te doen. Nou ja, misschien dat een hele goede photoshopper dit wel kan. Maar ik ben fotograaf, geen photoshopper. Mijn doel is de foto gelijk goed maken, zodat ik zo min mogelijk hoef na te bewerken.

Welke spiegeling bedoel je?

Wil je weten wat ik nu precies met die spiegelende vloeren bedoel, lees dan dit blog. Het is al een oudje, maar gelukkig nog steeds actueel en hoeft nog niet vervangen te worden. Overigens hoop ik van harte dat dit ook zo blijft.

Overigens, ik heb mijn jongste zoon (13) blij kunnen maken met mijn oude telefoon. Ben ik weer helemaal gerustgesteld :-). Op naar nòg meer mooie foto’s!