What you see is NOT what you get, 2

Eind mei, de bomen en struiken zijn nog lekker fris groen, zonnetje erbij, perfect weer om monumentale panden te fotograferen. Zou je denken….

Het is wat aan de koude kant dit jaar, gelukkig is dit voor foto’s geen probleem. Het voorjaar is een prachtige tijd om te fotograferen met al dat frisse groen en verschillende bomen en planten die in bloei staan.

Je zou denken dat met deze ingrediënten er voor een monumentenfotograaf weinig mis kan gaan. Helaas, dit is niet helemaal waar. Er zit een adder onder het gras.. Namelijk, de reflectie van de bladeren. Reflectie van de bladeren? Kan dat dan? Ja dat kan. Als je licht (of zon in dit geval) schijnt op iets wat een intense kleur heeft, dan reflecteert dat.

Het maffe is, ons oog ziet dit niet. Dit is dus duidelijk weer een gevalletje van: What you see is not what you get

In de mei vakantie was ik met ‘mijn mannen’ in Schloss Moehren.

Ik maakte daar  de voorlopig laatste foto’s van het kasteel en had nog genoeg tijd over om vakantie te vieren. Ook in Beieren waren de bomen begin mei al flink vol in het blad. Mooi om te zien. Toen ik de foto’s terug keek wist ik weer: oh ja, het voorjaar is begonnen.

Want wat mijn camera zag was dit:

Monumenten fotograaf Leontine van Geffen-Lamers

Een foto met enorm veel groen. De muren zijn in werkelijkheid wit en niet groen. Het is maf om te zien dat wij dit niet waarnemen met ons oog, maar er wel op de foto komt. What you see is not what you get dus…

Dit is, voor zover ik het weet, niet ter plekke op te lossen.

Als je het groen weg wilt halen kom je toch in hogere nabewerkingssferen terecht. Hiervoor kun je photoshop of lightroom het beste voor gebruiken. (voor wie dit niet kent, dit zijn fotobewerkingsprogramma’s). Sommige professionele fotografen fotograferen met een colorchecker. Die fotografeer je mee en kun je later gebruikten bij de nabewerking. Ik doe het zonder. Ik filter het groen (en geel ook vooral in dit geval!) uit de foto. Omdat ik de het uitzicht en de weerspiegeling wél groen wilde hebben (die zijn immers groen), moest ik wel eerst een selectie maken van datgene wat ik wel of niet gefilterd wilde hebben. Maar goed, dat is niet zo moeilijk in dit geval en zo heeft de foto wél een groen uitzicht, maar geen groene muren.

Monumenten fotograaf Leontine van Geffen-Lamers

Rood heeft dit ook.

De kleur rood dat dit effect ook heel sterk geven. Onlangs fotografeerde ik voor Wijzonol schilders die met een rode deur bezig waren.. De heren waren op de foto toch een beetje roder dan ze in werkelijkheid waren. Dat heb ik ook wat weggefilterd, zag er wel een beetje vreemd uit..

 

Monumenten fotograaf Leontine van Geffen-Lamers

De schilder heeft een vrij rood gezicht

Monumenten fotograaf Leontine van Geffen-Lamers

Nu heeft de schilder een wat normalere kleur.

Als je mij (monumentale panden) ziet fotograferen, dan zul je zien dat ik vaak donkere kleding aan heb. Als ik al te bonte kleding aan heb, dan zie ik mijzelf terug in een mooie geschilderde deur. Dat is nou net niet de bedoeling…