Monument Brummen Zutphensestraat | Monumenten fotograaf

Zutphensestraat 1 in Brummen

Twee broers

Direct na het Marktplein staan links aan de Zutphensestraat in Brummen twee gespiegelde panden uit 1920. Ze zijn aangewezen als beschermd dorpsgezicht. Het dubbelblok is gebouwd in opdracht van twee broers, die in die tijd de eigenaars waren van de molen die vroeger in het dorp stond. Het huis aan de Zutphensestraat is gebouwd op de fundamenten van een klein wit twee-onder-een kap huis. Aan de voorkant lijkt het een herenhuis, aan de achterkant heeft het een boerderijdak. Vroeger lag er een prachtige boomgaard achter, waar nu de parkeerplaats van de supermarkt is.

Bang voor spinnen

In de oorlog, in 1943, is aan de oostkant nog een aardig erkertje aangebouwd. In de jaren ’70 was het huis op nummer 1 een soort doorgangshuis. Het werd bewoond door diverse werknemers van de Stichting Philadelphia en het is zelfs gebruikt voor kamerbewoning. In de jaren ’80 is het erg verwaarloosd. Het werd toen gekocht door de vorige eigenaar en hier en daar wat gemoderniseerd, onder andere de waterleiding en elektrische bedrading werden aangepakt. De oorspronkelijke schuifdeuren werden in de muur geschoven en dichtgesmeerd, omdat de bewoonster bang was voor spinnen en insecten en je zo de kruipruimte afdichtte.

En hoe is het nu…

Ten slotte is het in 2003 gekocht door Inge en Aart van den Berg, die het geheel hebben opgeknapt en waar mogelijk in oude luister hebben hersteld. Ze vielen voor de bijzondere kruisgang met een granieten vloer en de lichtval daar. Ze hebben de luiken van het buurhuis nagemaakt, de verborgen schuifdeuren weer te voorschijn gehaald en een visgraatparket in de woonkamer laten leggen. Het tuinhek is nieuw, maar hun oude tuinhek van “Brummens smeedwerk” staat tegenwoordig voor ‘t Kromhout.

Dit verhaal is ook opgenomen in het boek: “Een kijkje achter de deur van.. monumenten in de gemeente Brummen”.

Te koop via deze site.

Reacties

Mevrouw Breunisse, dochter van een van de twee broers die het huis lieten bouwen, heeft in haar eigen huis in de Zegerijstraat een halve molensteen van de inmiddels afgebroken molen in gebruik als "stoepje" bij de kachel.