“What you see is NOT what you get”

“What you see is not what you get” is een uitspraak die docent Mich Bussman regelmatig deed als docent aan de Fotovakschool. Wat hij bedoelde is; dat wat je met je ogen ziet, anders is of kan zijn dan wat een camera ziet. Je kent het vast wel, mooie zonsondergangen die er in jou beleving heel anders uitzien dan ze op de foto te zien zijn.

Maanlicht vind ik het meest fascinerende licht dat er is. Allereerst is het er natuurlijk niet elke avond, en ook niet elke maand, omdat, wil je het goed zien, je een heldere nacht nodig hebt. Als het er is heeft het een soort van mysterie en intentie die ik niet kan benoemen, maar wel ervaar. Mooi vind ik dat je zoveel kunt zien buiten, zonder extra lamp. De maan kan zo krachtig zijn dat je zelfs schaduw hebt en dat in de nacht!

Twee dagen geleden hadden we een prachtige volle maan en maakte ik deze foto op mijn slaapkamer.

Monumenten fotograaf Leontine van Geffen

Mooie schaduwpatronen door de maan. Kleur en sfeer kwam dicht in de buurt zoals ik het zelf had gezien. So far so good..

Gisteravond was het weer helder buiten en de maan scheen weer volop. Een mooi moment om foto’s van de tuin te maken in het maanlicht. (Gevalletje, wil ik al heel lang, nog nooit gedaan… )

Toen ik de foto’s aan het maken was en terug keek op het scherp van de camera, merkte ik dat wat ik om mij heen zag, héél anders was dan ik op de foto terug zag.  Vanochtend ging ik met de foto’s aan de slag en merkte ik dat dit inderdaad “what you see is not what you get” is.

Als ik buiten in het maanlicht sta is voor mijn gevoel de wereld kleurloos, het groene gras, een bal achterin de tuin.. Het is er wel, maar heeft nauwelijks kleur. Alsof de wereld een soort van zwart-wit geworden is.

Toen ik de foto’s bekeek vond ik ze helemaal niet zwart wit, het gras is duidelijk groen  en de balderen op het gras bruin.

Monumenten fotograaf Leontine van Geffen

Uiteindelijk heb ik de foto als zwart-wit foto gemaakt, om het gevoel te houden wat ik had tijdens het maken van de foto. Helemaal kloppend is het nog niet vind ik, maar komt wel in de buurt.

Monumenten fotograaf Leontine van Geffen

En het overzicht van de tuin? Die zie je helemaal bovenaan als kop van dit blog.

De foto’s heb ik trouwens bewust donkerder gehouden dan ik normaal zou doen. Zou ik ze corrigeren en lichter maken, dan lijkt het bijna een foto gemaakt met zonlicht…