Dat doe ik nooit meer!

“Dat doe ik noooooit meer!” waren de worden die ik uitsprak toen ik in 2013 mijn eerste boek maakte. Een boek over monumenten waar ik letterlijk een kijkje achter de deur ging nemen in de gemeente Brummen. Een hels karwei om 22 monumenten op zonnige momenten te fotograferen en dan ook nog te zorgen dat ze bij de teksten pasten die ik had laten schrijven.

Maar ohhh, wie mij een beetje kent weet dat als ik zeg dat ik iets nooooit meer doe, dat dat juist voer is voor meer. Want ja hoor, het bloed kroop waar het niet gaan kon en inmiddels acht jaar later heb ik totaal vijf boeken en vier tijdschriften op mijn naam staan en ben ik anno 2022 bezig met drie andere boeken waarvan de eerste in het voorjaar uitkomt.

Uitgeven is leuk

Inmiddels kan ik dus zeggen dat ik er enorm veel plezier in heb om boeken en tijdschriften te maken en uit te geven. Ik hou van boeken, ook al lees ik ze lang niet meer zo fanatiek als ik als kind deed. Toen wilde ik zelfs bibliothecaresse worden, omdat ik lezen zo leuk vond. Nee, veel lezen doe ik niet meer, zoveel andere dingen die mijn aandacht vragen, maar toch hou ik van boeken. Om naar te kijken en vast te houden.  Ze maken me hebberig als het onderwerp met aanspreekt.

Maar boeken maken me ook op een andere manier hebberig… Hebberig om ze te mogen maken. Om alle losse eindjes van foto’s en verhalen te ontrafelen, op volgorde te leggen en daar een (beeld)verhaal van te maken. Een prachtig eindresultaat in handen te hebben om anderen weer blij mee te maken. En wat is er nu leuker dan een ander blij maken?!?

Nieuwe ronde, nieuwe kansen

Omdat ik in de 27 jaar dat ik ondernemer ben mijn ondernemerschap steeds meer ben gaan omarmen heb ik besloten om dat uitgeven serieus op te gaan pakken. Niet alleen maar fotograferen, maar het complete plaatje geven, in de vorm van een boek of tijdschrift. Nieuwe ronde, nieuwe kansen dus. Omdat ik van nieuwe kansen hou en het een uitdaging vind dat tot een succes te brengen.

Maar bij een nieuw bedrijf hoort natuurlijk ook een nieuwe naam, zelfs een nieuwe organisatorische constructie! Het uitgeven van boeken en het fotograferen van monumenten gaat vallen nu onder de paraplu van Monument & Media. Een bedrijf waar alles past rond om monumenten en media. Natuurlijk fotografie, maar ook boeken, tijdschriften en maar wie weet ooit nog eens een podcast of lezingen geven. Zeg nooit, nooit ;-). De mogelijkheden zijn eindeloos. En dat is juist het leuke!

Uitgeven

Maar als het gaat om het onderdeel uitgeven, hoe ziet dat er dan uit, zul je misschien denken. Dat zal ik je vertellen. Zoals ik wel vaker de dingen in het leven nèt even anders doe, ga ik deze uitgeverij ook net even wat anders aanpakken dan de meeste uitgeverijen. Ik zal deels zelf initiatief nemen om boeken te maken, maar ik wil vooral mensen vinden die dat ook graag willen, maar geen idee hebben hoe dat aan te pakken. Ik stap dan in de rol van partner.  Of het nu gaat om een boek van je eigen, monumentale, huis – wat ik al een tijdje doe of een boek of tijdschrift met het verhaal van je huis of wijk. Dat maakt niet uit. Het gaat om jouw verhaal wat je aan de wereld wilt laten zien en vertellen. Samen gaan we dat boek of tijdschrift maken en ik help je bij de onderdelen waar je hulp bij nodig hebt.

Ik bied modules aan die je afkunt nemen. Module tekst, fotografie, opmaak, druk, marketing, financiering en uitgeven. Ik kan alles voor je regelen, maar ook onderdelen van het proces. Jij bepaalt welke delen ik voor je oppak. Heb je bijvoorbeeld al tekst, vormgeving en drukker? Maar nog geen fotograaf, financiering of uitgever? Geen probleem. Ik zorg voor de ontbrekende onderdelen. Als het om de financiering gaat help ik je de juiste paden te kiezen om het verhaal financieel rond te maken.

Samen maken wij dan het boek of tijdschrift op de manier zoals jij dat graag wilt. Ik denk met je mee en stuur bij als dat nodig is. Maar jij staat aan het roer. Dat geeft jou de vrijheid om het boek te maken wat je al zo lang wilde maken, maar nog niet lukte. Omdat je bijvoorbeeld geen uitgever kon vinden of geen idee had hoe dat aan te pakken.

Ik ben enthousiast. Ik hoop jij ook! Wil je meer weten? Bel of mail me! 

Binnenkort heeft Monument & Media een eigen website! Maar nog even geduld!