Er is een leven naast monumenten fotograferen

Als je van je van je hobby je werk gemaakt hebt, de kinderen je steeds minder nodig hebben en je dus meer tijd in je werk kunt stoppen. Dan lijkt het soms alsof het leven nog maar uit één ding bestaat. In mijn geval monumenten fotograferen.

Met net als zo veel anderen ben ik ook partner, (voetbal) moeder (ook al doen ze veel zelf), vriendin en zus. Naast al deze ‘rollen’ heb ik nog een andere rol, namelijk ambassadeur, van Free a Girl.

Uitstapje

Als je mij een beetje volgt op sociale media, weet je dat ik een boek maakte met de titel PowerVrouwen in beeld. Een uitstap die sommige mensen soms niet helemaal snapten, omdat het zo ver weg, lijkt, te staan van monumenten.

“Lijkt”, want voor mij is er zeker een verband tussen monumenten fotograferen en het boek over Powervrouwen. Natuurlijk zijn vrouwen heel anders dan de gebouwen van steen die ik normaal fotografeer.

Ik voel mij vaak prettig en op mijn gemak in veel oude gebouwen. De vrouwen die ik fotografeerde vroeg ik waar zij zich prettig voelen. Voordat ik begon had ik ook veel antwoorden van oude gebouwen verwacht, maar niets is minder waar. Ze stuurden mij naar hele andere plekken dan ik in eerste instantie verwacht had.

Veilig voelen en veilig zijn

Veilig voelen, of niet, daar ben ik mij al heel lang bewust van. Niet alleen door een nare ervaring die ik als kind had, maar ook omdat het feit dat ik een vrouw ben. De hele #metoo discussie geeft wel aan dat er nog heel veel vrouwen benadert worden op een manier die zij niet prettig vinden. Als meisje en jonge vrouw voelde ik mij vaak onveilig op straat.  Zodra het kon zorgde ik voor mijn eigen veiligheid. Ik deed weerbaarheidslessen. Het gaf en geeft mij een gevoel van veiligheid. Ik wil kunnen gaan en staan waar ik wil. Niet tegen gehouden worden door een misschien wel onbekende man die mij lastig zou kunnen vallen (Overigens uit onderzoek blijkt dat vrouwen veel vaker lastig gevallen worden door bekenden, maar dat is een ander verhaal).

Gelukkig hebben we in Nederland veel middelen om daders aan te spreken en zo nodig achter de tralies te zetten. Ik weet dat dit systeem niet waterdicht is, maar het is er. Dat is al heel wat. We leven in een land waar mannen en vrouwen voor de wet gelijkwaardig zijn en ook zo behandelt dienen te worden. Gelukkig gebeurt dit ook heel vaak. Als ik in mijn leven ergens dankbaar voor ben, is het feit dat mijn wieg in Nederland stond en hier kan wonen en werken.

Er zijn helaas plekken in de wereld waar je als meisje en vrouw weinig of geen rechten hebt of ze worden in ieder geval niet gerespecteerd. Mondiaal zijn er in de wereld zo’n twee miljoen meisjes per jaar slachtoffer van seksueel geweld. Niet veilig zijn, laat staan voelen, speelt voor hun 24 uur per dag. Ik vind dat dit moet stoppen! Ieder meisje, iedere vrouw, ieder mens is een verhaal! Naast eten en drinken is een veilige plek de basisvoorwaarden om te kunnen groeien als mens, om te kunnen zijn wie je bent en worden wat je wilt.

Free a Girl

Omdat ik andere meisje die veiligheid zo enorm gun, ben ik ambassadeur van Free a Girl. Maar als je iets roept, moet je ook iets doen. Daarom gaat een deel van de opbrengst van mijn boek PowerVrouwen in beeld naar deze organisatie. Free a Girl werkt samen met verschillende partners die onder andere, met gevaar van eigen leven, undercover gaan en meisjes opsporen. Als ze gevonden zijn worden de meisjes bevrijdt in samenwerking met de politie. Er is voor de meisjes een opvanghuis waar ze traumaverwerking krijgen en een veilige plek hebben om te wonen, naar school te gaan en op te groeien. Het liefst weer bij hun ouders, maar als dat niet gaat, dan blijven ze in dat opvanghuis totdat ze zelfstandig zijn.

Help je mee?

Ik ben dol op het fotograferen van monumenten en ik wil dat vooral ook blijven doen. Maar doen alsof dat het enige in de wereld is, dat kan ik niet. Daarom mijn verzoek aan jou. Help je mee? Koop mijn boek Powervrouwen in beeld. 

Het is een prachtig, inspirerend boek voor jezelf, je partner, je moeder, vader, zus, broer, zakenrelatie of medewerker of wie dan ook die ik vergeten ben. Je geeft een uniek cadeau met mooie foto’s en inspirerende verhalen. Deze verhalen zijn ook vertaalt in het Engels. Arjan Erkel  schreef het voorwoord. Hij werd als medewerker van Artsen zonder Grenzen gegijzeld in Dagestan en zat 607 dagen gevangen. Hij is ook mede-oprichter is van Free a Girl,. Als je het boek koopt, steun je gelijk een geweldige organisatie!

Het boek is te koop via mijn website PowerVrouwen in beeld, maar ook via de officiële (online) boekwinkels.