Monumentenfotograaf Leontine van Geffen-Lamers

Léontine

Als mensen mij vragen waarom ik, Léontine, zo graag monumenten fotografeer, dan vind ik dit niet altijd makkelijk om uit te leggen. Grote, monumentale, panden zoals landgoederen, kastelen, buitenplaatsen en kerken, daar voel ik mij sterk mee verbonden. Het is, naast eten en drinken, een eerste levensbehoefte voor mij om die te fotograferen en zo goed mogelijk vast te leggen. Ik groeide op in een oud huis. Het oudste deel was gebouwd in de 17de eeuw en ik weet nog de allereerste keer dat ik daar binnenstapte. Ik was toen 5 jaar oud en gefascineerd over de hoe het huis er van binnen uitzag. Het was een ontdekkingstocht om het huis te leren kennen. Het is denk ik één van de redenen waarom ik mij altijd veilig en geborgen voel in dit soort panden.

Mijn vader hield van geschiedenis en dook de archieven in om de geschiedenis van dit huis te achterhalen. Ik ontdekte dat oude huizen niet alleen fijn zijn om in te wonen, maar dat er ook een verhaal achter zit. En dat wij als bewoners en onderdeel zijn van dit verhaal. Hoe bijzonder is dat!

Later op de kunstacademie ging ik met veel plezier naar de lessen van architect Willem Smit, die ons met prachtige verhalen meenaam naar de geschiedenis van de architectur. Ik was als een spons, gedreven om meer te horen en meer te zien.

Toen ik jaren later een nieuw bedrijf als fotograaf was opgestart – daarvoor was ik cameravrouw en videoproducent- en ik een monumentale villa mocht fotograferen wist ik het: ik ben monumentenfotograaf.

 

Missie

Mijn missie is om landgoederen, kastelen, buitenplaatsen, kerken en andere (bijzondere) monumenten zo sfeervol mogelijk te fotograferen en door middel van die foto’s het verhaal van deze panden te vertellen. Door verschillende technieken heb je als kijker een realistische en sfeervolle ruimtelijke beleving van het interieur. Als je naar de foto kijkt, heb je het gevoel alsof je werkelijk in deze ruimte staat. De sfeer is goed zichtbaar en het monument met zijn bijzondere interieur komt helemaal tot zijn recht.

Details zijn wat een monument uniek maakt. Deze details geef ik ook alle aandacht, de details maken het huis, de sfeer en het verhaal af.

De zon is voor mij erg belangrijk. Het pand komt het best tot zijn recht op een zonnige dag. Dan is de sfeer in het monument nóg beter en kan ik het in zijn volle glorie vastleggen.

 

Respect

Ik realiseer mij heel goed, dat als ik bij mensen thuis fotografeer, dit best intiem is. Een plek waar u zich veilig voelt komt een vreemde met een camera. Integriteit, vertrouwen en respect zijn belangrijk voor mij. Ik ga daarom zorgvuldig met uw huis en uw bezittingen om. Ik laat aan anderen online graag zien wat ik doe. Mocht u dit niet willen, dan heb ik daar alle begrip voor.

 

Mijn droom

Mijn droom is om alle grote, belangrijke monumentale gebouwen, zoals landgoederen, kastelen, paleizen en kerken van Nederland en West-Europa te fotograferen. Zoals een vakman ons prachtige erfgoed wil bewaren voor het nageslacht, zo wil ik graag mijn steentje bijdragen door het te fotograferen. Zodat anderen het prachtige pand ook kunnen zien en ervaren middels een mooie foto, mits de eigenaar hiervoor toestemming geeft uiteraard! Daarnaast ontstaat er op deze manier een archief en naslagwerk voor de generaties na ons. U heeft dan immers de sleutel in handen van foto’s die u zelf graag had willen hebben toen u zelf in dit monument ging wonen.

Met hartelijke groet,

Léontine Lamers

[De foto van mij werd gemaakt door collega Arnold Reyneveld in Kasteel Heeze]

 

Lucinda Douglas interviewde Léontine naar aanleiding van haar opdracht voor de provincie Gelderland in mei 2020.