Paleis Soestdijk

We hebben niet veel paleizen in Nederland. Als we ze hebben zijn ze in gebruik, voor wonen en werken van de koning en koningin.

Paleis Soestdijk is voor mij het paleis uit mijn jeugd. De defilés op Koninginnedag.  Zoals veel meisjes droomde ik vroeger er van prinses te worden. Dan zou ik wonen op Soestdijk. De stappen die ik in mijn leven nam, leiden niet naar een prinsessen bestaan. Dat geeft niet. Paleis Soestdijk wordt sinds het overlijden van Juliana en Bernhard niet meer bewoond. Leuk vind ik het dat je voorlopig het paleis kunt bezoeken. Dat heb ik gedaan. Bijzonder om binnen een kijkje te nemen. Het deel dat pracht en praal heeft (wat je bij een paleis verwacht) had vooral een ‘publieke’ functie. Daar waar gasten ontvangen werden en tv opnames opgenomen werden. Het deel waar de Juliana met haar gezin woonde was een stuk soberder. Geheel naar de tijd waarin ze het liet verbouwen. Praktisch en functioneel. Zonder tierelantijntjes

Toen ik er was, was er weinig zon, helaas. Het pand moet ernstig restaureert en gerenoveerd worden. Ik hoop op een aannemer die mij de opdracht geeft dit proces te volgen. Dan komen er vast momenten dat ze zon schijnt en waarop ik nóg mooiere foto’s kan maken.